Showing posts with label owl. Show all posts
Showing posts with label owl. Show all posts

Tuesday, May 25, 2010

"Barn Owl" - Photo of the Day - May 25th, 2010




Barn Owl - Photo of the Day - May 25th, 2010
View Cart

"Barn Owl"

A white-faced barn owl stares back from it’s perch in the eaves of an old barn. This fellow seemed completely undisturbed by our presence.

Captured in rural Ontario, near Orillia, Ontario Canada.

Common barn owls are an endangered species in Ontario, despite having among the widest distribution of any bird in the world. They are often known by other names, some of them rather ambiguous. They often refer to the appearance, habitat or the eerie, silent flight: White Owl, Silver Owl, Demon Owl, Ghost Owl, Death Owl, Night Owl, Rat Owl, Monkey-faced Owl, Church Owl, Cave Owl or Stone Owl.
It is believed that many of the ghost stories in Europe originated from the ghost like appearance, eerie screech, and silent flight of the barn owl.

Purchase Greeting Card or Print at RedBubble | Purchase Royalty-free Stock

Monday, February 15, 2010

"Snowy Owl" - Photo of the Day - February 14th, 2010



Snowy Owl - Photo of the Day - February 14th, 2010
View Cart

"Snowy Owl"

A snowy owl perches on a snow covered hay stack, keeping an eye out for any tasty small mammals that might dare to come out of their winter burrows.

Captured near Cardston in the prairies of southern Alberta, Canada.
Taken with a Canon Rebel XSi using a 70-300mm lens.




The Snowy Owl (Bubo scandiacus) is a large, bird of prey of the Arctic regions of the world. In North America it is also known as the Arctic Owl or the Great White Owl.
In North America, it nests north of the tree line, in the High Arctic from Alaska to Labrador.
Its winter range extends roughly across the middle of North America, from its breeding range to northern United States.
During winter in southern Canada, Snowy Owls inhabit prairies, marshes, open fields, or shorelines, habitats that resemble the treeless tundra of their breeding range. Although some individuals may wander in winter, many establish and defend hunting territories for periods of two or three months.

Snowy Owls spend much of their time perched on fence posts, haystacks, trees, buildings, utility poles, or other sites where the view is unrestricted. They constantly scan the area around their perches, ready to chase another owl from the territory or to launch a silent attack on a mouse or other prey.

The Snowy Owl is the provincial bird of Quebec.

Unlike many other owls, the snowy owl is not nocturnal, but are active during the day (diurnal). With almost constant daylight during their breeding and nesting periods in the Arctic, many believe the owls have adapted to their environment. .

Snowy Owls are among the heaviest owl species in North America and range in size from 52 to 70 cm (20 to 28 in.), and their wingspan ranges from 125 to 145 cm (49 to 57 in.). As is the case with most diurnal birds of prey—those that are active during the day—the female is larger and heavier than the male. The average weight of the female is 2.3 kg (81 ounces) compared to 1.8 kg (64 ounces) for the male.

Purchase Greeting Card or Print at RedBubble

Sunday, January 31, 2010

"Snowy Owl" - Project 365 - Day 31 of 365



Snowy Owl - Project 365 - Day 31 of 365
View Cart

"Snowy Owl"

Day 31 of 365

A snowy owl perched on a hay bale in southern Alberta, between Magrath and Cardston, Alberta, Canada.

The Snowy Owl (Bubo scandiacus) is a large, bird of prey of the Arctic regions of the world. It nests north of the tree line, in the arctic tundra of both Eurasia and North America. The Canadian breeding range includes the islands of the Arctic Archipelago, from Ellesmere Island in the north, to Baffin Island in the east, to Banks Island in the west, and along the northern coast of the continent from Yukon Territory to Labrador.

In winter the Snowy Owl visits many parts of southern Canada and the northern United States. In certain parts of their wintering range (on the prairies of western Canada and in the unforested parts of southern Ontario and Quebec, as well as in adjacent regions of the northern United States), they are regular visitors, although their numbers vary from year to year.

Unlike many other owls, the snowy owl is not nocturnal. With almost constant daylight during their breeding and nesting periods in the Arctic, many believe the owls have adapted to their environment.

These beautiful birds have white and dark brown feathers covering their bodies that supply them with camouflage in their usually snowy habitat. Males can be pure white, however females always have some brown feathers. Since snowy owls are found in colder climates, they have a thick layer of down underneath their many layers of feathers to keep themselves warm in even the most frigid temperatures.


Join the 2010 Project 365 FaceBook Group